'Gospodin nas uistinu ljubi i voli, jer mi smo njegovi odabranici. I zato ga u molitvi Očenaša uistinu možemo zazivati i doživljavati Ocem'

- Nastavljajući naše kateheze o molitvi 'Oče naš' danas ćemo se zaustaviti na trećem zazivu: budi volja tvoja - riječi su kojima je Sveti Otac započeo katehezu na Trgu svetog Petra u Rimu. Time je nastavio niz pouka o molitvi Očenaša.

Papa je naveo kako je ovo jedna od tri zaziva te zajedno čine triptih u ovoj molitvi: 'sveti se ime tvoje', 'dođi Kraljevstvo Tvoje' i 'budi volja Tvoja'.

- Grešnik Zakej se popeo na drvo jer je želio vidjeti Isusa, ali ne zna da, već puno prije, Gospodin je počeo tražiti njega. I Isus, kada dođe k njemu veli: 'Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući!'. Te na kraju veli: 'Sin čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!'. Ovo je volja Božja utjelovljena u Isusu: tražiti i spasiti ono što je izgubljeno - kazao je Papa.

U nastavku kateheze Papa je objasnio kako Bog nije dvosmislen, ne sakriva se iza enigmi i ako to ne razumijemo riskiramo ne razumjeti smisao trećeg zaziva Očenaša.

- Biblija je puna izraza koja nam govore o pozitivnoj Božjoj volji u odnosu na svijet. Također, i u Katekizmu katoličke Crkve pronalazimo niz citata koji svjedoče ovu vjernu i strpljivu Božju volju. Tako moleći 'budi volja tvoja' nismo pozvani robovski pognuti glavu. 'Očenaš' je molitva djece, koja poznaju srce svoga oca i sigurni su u njegov plan ljubavi. Oče naš je molitva koja u nama pali Isusovu ljubav prema Očevoj volji, plamen koji potiče promjenu svijeta ljubavlju. Kršćanin ne vjeruje u neizbježnu 'činjenicu'. Ne postoji ništa neizvjesno u vjeri kršćanina. Postoji naime spasenje koje se želi očitovati u životu svake žene i muškarca koje se ispunja u vječnosti - rekao je Papa.

Papa Franjo je kazao kako je za Isusa tako bilo i u Getsemanskom vrtu, kada je osjetio tjeskobu te je molio: 'Oče, ako hoćeš otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!'. Isus je pritiješnjen zlom svijeta, ali se prepun povjerenja prepušta oceanu ljubavi volje Očeve.

- Gospodin nas uistinu ljubi i voli, jer mi smo njegovi odabranici. I zato ga u molitvi Očenaša uistinu možemo zazivati i doživljavati Ocem. Poziva sve prisutne da zajedno i svatko na svom jeziku izmolimo molitvu Očenaša - dodao je papa Franjo.

Na kraju kateheze papa Franjo izrazio je svoju blizinu svima koje je pogodila teška elementarna nepogoda.

- Ovih dana velike poplave zasijale su tugu i razaranje u različitim regijama: Mozambik, Zimbabve i Malavi. Tim dragim ljudima izražavam svoju bol i blizinu. Povjeravam mnoge žrtve i njihove obitelji na milost Božju i molim se za utjehu i podršku onima koji su pogođeni ovom nesrećom - zaključio je Papa.