Papa Franjo slavio je u nedjelju na Trgu svetoga Petra, pred oko 50 tisuća vjernika, misu kanonizacije šest novih svetaca: talijanâ Giovannija Antonija Farina, Ludovica de Casoria, Nicole da Longobardija, Amata Roncanija te dvoje indijskih svetaca Kuriakosu Eliasa Chavarea od Svete Obitelji i Eufrasiju Eluvathingala od Prevetoga Srca.

Današnja svetkovina Krista, kralja svega stvorenja – kazao je Papa u homiliji – uči nas kako Isus ostvaruje svoje kraljevstvo blizinom i nježnošću, poput pastira, koji prema proroku Ezekielu, traži, skuplja, vodi, povija ranjene i liječi bolesne ovce… Sve to ispunja Isus Krist, kao istinski Pastir, a pastiri Crkve ne smiju se od toga primjera udaljiti – da sami ne postanu najamnici. Božji narod ima nepogrješiv osjećaj za razlikovanje dobrih pastira od najamnika, primijetio je Papa.

Isus nije kralj po uzoru na zemaljske kraljeve – nastavio je. „Za njega, vladati ne znači zapovijedati, već slušati Oca, predati mu se, kako bi se ispunio njegov plan ljubavi i spasenja“. Evanđelje nas nadalje uči što Isusovo kraljevstvo od nas traži. Podsjeća nas kako su blizina i krotkost mjerila po kojima ćemo biti suđeni. U prispodobi o Posljednjem sudu u Evanđelju po Mateju, Kralj prima u blaženstvo one koji su iskazivali milosrđe bližnjemu, a na taj način – samome Isusu.

„Početna točka spasenja nije ispovijedanje Isusova kraljevanja, već nasljedovanje njegovih djela milosrđa po kojima je uspostavio svoje kraljevstvo. Onaj tko ova djela ostvaruje, pokazuje da prima Kristovo kraljevanje“ – kazao je papa Franjo. O iskazanoj ljubavi će ovisiti naš ulazak ili isključenje iz Božjega kraljevstva. Isus je po svojoj pobjedi Kraljevstvo otvorio, ali na nama je u njega ući. Ulazak u kraljevstvo započinjemo konkretnim djelima ljubavi prema bližnjemu, a ako bližnjega doista volimo, onda ćemo s njime podijeliti i „ono što nam je najdragocjenije, samoga Isusa i njegovo Evanđelje.“

Papa je nadalje istaknuo kako su novi sveci služili Božjem Kraljevstvu. „Odgovorili su izvanrednom kreativnošću na zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Posvetili su se, bez zadrške, služenju najmanjima i pomaganju siromašnima, bolesnima, starima i hodočasnicima.“ Njihovo davanje prednosti najmanjima i najsiromašnijima odraz je neuvjetovane ljubavi Božje – rekao je Sveti Otac. Zbog toga su u trenutku suda čuli: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!“

Neka novi sveci svojim svjedočanstvom i zagovorom u nama uvećaju radost evanđeoskoga hoda i odlučnost da Evanđelje prihvatimo za „kompas svoga života“. Ne dopustimo da nas odvuku zemaljski i prolazni interesi – dodao je Papa, povjeravajući naš put u Kraljevstvo nebesko zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice svih svetih.

Pri završetku misnoga slavlja, papa Franjo je zahvalio svima koji su došli častiti nove svece, osobito talijanskom i indijskom izaslanstvu te izrazio želju da primjer svetaca pomogne oživjeti duh suradnje i zajedništva, kao i misijski poticaj te nadahnuće za pomirenje i bratski suživot. Konačno Papa je pozdravio i sve okupljene hodočasnike te je – prije otpusnoga blagoslova – predvodio molitvu Angelusa.